FUTBOLCU NASIL OLUNAMAZ, EN AZ MALİYETLİ SPORCU FUTBOLCU.

Sizlere öyle bir konu sunacağımki NASIL FUTBOLCU OLUNAMIYOR? Tersi aslında nasıl iyi bir sporcu ve futbolcu olunuru bu konunun içindeki yazılarda bulabileceksiniz.

EVET NASIL FUTBOLCU OLUNAMIYOR? Gelin bunu 5 ve 6 yaşındaki bir çocuğun durumunu ele alarak devam edelim. Her çocuk doğar doğmaz belirli bir zaman yiyerek içerek bedensel gelişimini tamamlarken 5 yada 6 yaşlarına geldiğinde istem dışı olarak aktif ve haraketli bir yaşama ayak basmış olur. Bu yaşlardaki çocuklar hem haraketli hemde öğrenmeye eğilimli olabilirler. Bu aktif durumda spor bu yaşların en öncelikli bedensel aktivitesi gibi görünebilsede, doğru olmayan bir yönlendirme bu yaşlardaki çocuklarımıza zarar dahi verebilmektedir. Ciddi bir eğitim ve öğretimin yanı sıra yeterli derecede ekonomik destek ilede yetenekli bir bireyin keşfi ile çok önemli bir sporcular ve yerinde gerçekten yıldız olabilecek futbolcularda yetiştirilebilecektir.

GELELİM DÜNYANIN ÇEŞİTLİ ÜLKELERİNDEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM ŞEKİLLERİNİN FARKLI OLDUĞUNA. Evet her ülkede yeme içme fiziksel gelişim farklı olduğu gibi ülkemizdede bu durum çok ama çok faklıdır. Yeterli derecede gelişemeyen çocuklarımıza sporu yanlış öğretirsek gerek boy kilo gerekse mental olarak yeterli derecede gelişimde sağlayamamış oluruz. Tamda şu zamanda ve ortamda bu durum görülmektedir. Moda olmuşcasına çocuklarımızın çoğunluğu sporun birçok dalı varken futbola yönelmekte, pardon neredeyse zorla futbol okullarına yönlendirilmekte yetenekli olsunlar yada olmasınlar çeşitli kurslarda Aylık ödeme şekli ile kursiyer olarak futbolcu olacaklarını zannetmektedirler. Asıl yanlış olan bu çocukların kendilerini futbolcu olacağı zannetme değil, aile ve velilerin bu duruma inandırılmaları hatta inanmalarına ikna edilerek çocuklarımıza futbolcu olacakları inandırılmaktadır. Evet çeşitli telkinlerle özellikle bak çok haraketli, bak çok aktif vs gibi söylemlerle ailelere yetenekli olunsun olunmasın çoğunlukla  para kazanmak amacıyla inandırılmaya çalışılmakta bu durumdadanda çoğunlukla para kazanma nedeni çıkmaktadır. Tamda burada şu söylediklerimi iyi analiz etmeniz için etrafınıza halı sahalara bir bakın çoğunlukla küçük çocuklara eğitim verilmeye çalışıldığını göreceksiniz. Çünkü büyüklerden para kazanılmadığı gerçeği ile küçük çocukları bir kazanç kapısı olarak gören bir çoğunluk olduğunuda görebileceksiniz. Asıl neden ise 14,15,16 yaşlardakilerle fazlada uğraşmanın çoğunluklabir kazanç sağlamadığı görülecektir. Oysa asıl yeteneklerin 14,15,16 yaşlarda tespit edileceğinide buradan dile getirmişde olayım istiyorum. Her zaman dediğim gibi konumuz olan futbol eğitim ve öğretimine harcama yapılacak doğru yaşın 5,6,7 değil bu yaşlardaki 14,15,16 yaşlarındaki evlatlarımızın olması gerektiğini düşünüyorum. Çokta iddialı olarak asıl telkinin bu yaşlarda yetenek düzeyi uygun olan evlatlarımıza yapılması gerektiğini çok önemli bir tespit olarak kamu oyuna bildirmeyi bir görev biliyorum.

ŞİMDİ SIKI DURUN Ve çok iyi dinleyin ülkemiz nüfusunun ortalama % 30 unun ortalama futbolla ilgilenip oynadığını var sayarsak ve % 30 unun % 5 i futbolcu olabilecek tezini varsayarsak 7,650,000 kişiye yakını futbol oynamaya çalışmakta içlerinde belkide 500,000 e yakını lisanslı oynayabilsede dünya geneline bakıldığında yeterli derecede YILDIZ adayının ülkemizde yetişmediği gerçeği ile karşılaşmış oluruz.

TFF ALINTI ( Lisanslı futbolcu sayısı 466 bine ulaştı ) Futbolun daha geniş kesimlere yayılması ve kalitesinin daha yüksek seviyelere çıkartılması amaçlayan Türkiye Futbol Federasyonu, “3 yılda 1 milyon lisanslı futbolcu” hedefine hızla ilerliyor.2008-2009 sezonunda 222.507 olan amatör futbolcu sayısı, 2009-2010 sezonunda %7.9 artış ile 240.245’e çıkarken, 2008-2009 sezonunda 32.000 civarında olan “Herkes için Futbol” lisanslı futbolcu sayısı 221.769’a yükselerek bir yıllık sürede ulaşılması güç bir artış sağladı. 2009-2010 sezonunda 4431 profesyonel futbolcu ile birlikte toplam 466.445 lisanslı futbolcu sayısına ulaştı.İstanbul 68.964 lisanslı futbolcu sayısı ile lider olurken, Ankara 25.234 ile ikinci, İzmir 21.179 ile üçüncü sırada bulunuyor.)

Şimdi bu açıklamaların azı çoğu yalnızca örnek versemde, asıl konu şu. Gerçekten yıldız futbolcular neden yetişmiyor yada neden bir aile olarak evlatlarımız neden FUTBOLCU olsunlar densede neden olmuyorlar? Neden yetişemiyorlar? Yada neden yeterli derecede yetiştirilememektedirler.

BU SORULARIN CEVABI ŞU, Devlet okullarındaki spor eğitimleri olsun, özel eğitimler olsun, yeterli değilde ondan. Az bir maliyetle sporcu yetiştirilmeye çalışılıyorda ondan. Devlet okulları örneğine değinirsek, gerek ekonomik destek yetersizliği olduğu sürece ne kadar çok istek olunursa olsun spor kültürü olmadan hiçbir spor branşında yeterli derecede gelişme olmayacaktır. Asıl sorunun ana kaynağı herşeyi özellikle spor eğitimini ucuz görüyoruzda ondan.Yeterli oranda ekonomik destek verilmiyorda ondan. Hele aileler çocuklarına yetenekli olduğunu varsayarak asıl ekonomik yada farklı mentör yani akıl hocalığı yapamıyorlarda ondan.

GELELİM BU UCUZ BAKIŞ AÇISINDAN ÇIKAN ŞU SONUCA, ve neden iyi bir sporcu ve iyi bir futbolcu yada yıldız bir futbolcu neden olunamıyor sorusuna. Evet nasıl futbolcu olunamaz? Dönelim 5, 6 yaşında gönderdiğimiz kurslara neler aldık ve Neler oldu sonuç ne oldu? Evet ucuza bir sporcu maliyeti çok düşük bir futbolcu yetiştirmeye çalıştık ve yarım yamalak bir spor eğitimi ve bilgisiz olan bizler yani çoğunluktaki aileler 6 yaşından 14,15 yaşına kadar kurslara göndererek çoğunlukla en az maliyetle Messi yada ronaldo olacaklarını zannettikte ondan. Bazende  evladımızı sırf yenme egosuyla ayaklarını sakatlattılar, tendonlarını koparttılar olmadık sakatlıklara maruz bıraktılarda ondan. Verdiğimiz ve ödediğimiz  sorgulamadığımız maliyetler bizlere yarım yamalak sporcular, çoğunlukla tamamlanmamış spor ve futbol eğitimlerini evlatlarımıza laik gören yine çoğunlukla öncelikle aileler ve devamında çoğunlukla umurlarında dahi olmayan antrenörler ve yöneticiler oldular. Devamında ise bu zor şartlardan sıyrılabilen azınlıktaki evlatlarımız yetiştirme bedeli ile başbaşa kaldıkları bir yana, kulüplerin yeterli düzeyde olmadıkları düşüncesiyle 100  futbolcu adayından 5 tanesi ile, 500 tanesinden 25 oyuncuya şans tanıyabildikleri gerçeği ile karşı karşıya bırakıldılar. Bir takımı oluşturan ortalama 25 oyuncu şanslı sayılırken, 475 futbolcu adayını yetersizlikten futbolcu olmayacaklarına inananların 500 oyuncu ortalamasının dahi % 95 i boşuna eğitim ve öğretim görerek ailelerin verdiği emekleri yada ödedikleri az yada çok futbol okullarındaki ekonomik destekleri ise, ne yazıkki çoğunlukla boşa emek çekmiş oldular. Evet  bu hayal kuran 475 ortalama oyuncular ise 15,16,17,18,19 yaşlarında asıl futbola başlayacakları yaşta futbolu olmadık sebeplerle bırakmak zorunda kalmaktadırlar.

PEKİ BU 475 SPORCU FUTBOLCU ADAYI NEDEN OLAMADI ? Şimdi şu sonucu iyi okuyun bir takımın örnek takımı oluşturmak için 500 kişiyi yetiştirmeye çalıştığımızı var saydım ve 475 inin neden futbolcu olamadığını açıklayacağım. Bu günün şartlarında aylık 150 tl ödeyen bir aile 6 yaşından 14 yaşına kadar ortalama yarım yamalak eğitim ödemesi yapmış olursa dahi 10,000 tl 15,000 tl yada maximum 20,000 tl dahi ödemeden çoğu oyuncu aileleri? milyon dolarlık sporcu futbolcu olunacağını zannediyorlarda ondan. Yemin ediyorum 5 yada 10,000 tl dahi çocuğuna eğitim maliyeti ödemeyen bir çok aile milyon dolarlık futbolcu olunacağını zannetmekte ve sonunda ise bu 475 kişilik kaybeden gruba girmektedirler. Kısa ve net sistem tamamen sporcu futbolcu eğitim maliyetini ya aileler karşılarlar yada futbol kulüpleri ücretsiz eğitim verdiklerini dile getirselerde yıllık yetiştirme bedellerinin karşılığını yerinde futbolcularından söke söke çıkartmaktadırlar. Amatör lisanslı bir oyuncu her yıl düne kadar 15,000 tl yetiştirme bedellerini profesyonel olmaları durumunda olsun, amatör başka bir takıma gitselerde istemek zorunda kalıyorlar çoğunlukla serbestlik için ailelerden bu paraları istemekteler ve veremeyenler ise futbolcu olamıyorlar veya futbolu bırakmak zorunda kalmaktadırlar.

SONUÇ OLARAK : Bir sporcuyu özellikle bir futbolcuyu ÇOKTA UCUZA KİMSE BASİT BİR MALİYETLE İYİ BİR FUTBOLCU OLMALARINI BEKLEMEMELİDİR. Yerinde yeterli malzeme desteğinin yanında eğer yeteneklerine güveniyorlar ise bir takımda olsalar dahi ( özel bir antrenör tutarak yetişmelerine destek olmalarının yanında bir çok konudada gerektiğinde harcama yapmak zorundadırlar )  Kısaca ne kadar destek o kadar başarı ve sonuç. Yok yeterli deskek sunamıyoruz denildiğinde ise? Diyer alternatif olan yetiştirme bedellerini dahi bilmeyen çoğu aileler lisans çıkartırken hiçbir hak bilmeden çocuklarını lisansa bağlayarak kulübün esiri gibi evlatlarının hayaline ortak olmakta ne yazıkki % 5 inin dahi boşu boşuna kürek çektiğini bilmeden 17,18,19 yaşlarında ya sakatlık yada yetersiz görülerek futbolu bırakmaktadırlar. Evet bu anlattığım örnekler nasıl futbolcu olunamazdı. Çeşitli örnekler ile anlatmaya çalışmış olsamda bir veli bir antrenör ve bir yetiştirici olarak tüm bu olumsuzluğu yaşayanlara borçluyum gibi şu reçeteyide paylaşmayı bir görev olarak biliyorum. > PEKİ NASIL GERÇEKTEN YILDIZ BİR FUTBOLCU OLUNUR? ? ünal duran

RESMİ SLOGANIMIZ > Her şey çocuklarımız ve gençlerimizin geleceği için.

BİZLERİ TAKİP EDİN, Farkımızı evlatlarımıza verilen değeri, kıymeti ve kimselerin kolay kolay vermediği veremediği örnek davranışları göreceksiniz. www.genckramponlar.com